Het effect van groenten en fruit op onze ooggezondheid

Het effect van groenten en fruit op onze ooggezondheid

Druiven: een natuurlijke rijkdom voor gezonde ogen

Ons zicht is een essentieel zintuig dat er met de jaren op achteruit gaat. Studies hebben aangetoond dat het eten van voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten zoals wortelen, spinazie, bosbessen en zwarte bessen, kunnen helpen om het gezichtsvermogen te behouden. 

Maar ook van andere vruchten zoals druiven wordt gedacht dat ze een gunstig effect hebben op de gezondheid van het gezichtsvermogen.  
In een recente studie onderzochten onderzoekers van de National University of Singapore de effecten van het eten van druiven op de gezondheid van de ogen van ouderen.
Ze rekruteerden 34 volwassenen tussen de 60 en 80 jaar oud en verdeelden hen in twee groepen. De eerste groep consumeerde 46 gram gevriesdroogd druivenpoeder per dag gedurende 16 weken, terwijl de tweede groep een gelijke hoeveelheid placebo kreeg.

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat  het regelmatig eten van druiven, een vrucht rijk aan antioxidanten, de gezondheid van de ogen bij ouderen kan verbeteren.
Gedurende 16 weken leidde het eten van druiven bij de proefpersonen tot een toename van de optische dichtheid van maculair pigment, wat resulteerde in een verhoogde bescherming van oogcellen tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress.
 
Fruit en groenten rijk aan antioxydanten, bondgenoten in de preventie van katarakt

Nieuw onderzoek toont ook aan dat antioxidantrijke groenten en fruit het risico op katarakt kunnen verminderen.

Om tot deze conclusie te komen, analyseerden wetenschappers van de Jiaotong Universiteit in Xi'an (China) en de Universiteit van Zuid-Australië een twintigtal wereldwijd uitgevoerde onderzoeken naar het effect van vitamines en carotenoïden (een familie van plantenpigmenten die rood, oranje, geel of roze gekleurd zijn).
Hun resultaten, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, bevestigen het belang van het regelmatig eten van citrusvruchten, paprika's, wortelen, tomaten en donkergroene groenten zoals spinazie, broccoli en boerenkool bij het vertragen van het ontstaan van katarakt.

Met betrekking tot luteïne (een geel pigment uit de carotenoïdenfamilie) leggen de onderzoekers uit dat er een dosis-effectrelatie bestaat: het risico op katarakt wordt met 26% verminderd als er 10 mg/dag wordt ingenomen.
 "Ouderdomskatarakt is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid bij ouderen, waarbij niet-geopereerde katarakt verantwoordelijk is voor 35% van alle blindheid", zegt Dr. Ming Li, een van de auteurs van het onderzoek." Als we het optreden van ouderdomskataraktmet 10 jaar kunnen uitstellen, kan het aantal mensen dat geopereerd moet worden gehalveerd worden", vervolgt Dr. Ming Li.

Laatste nieuws